divendres, 26 de novembre del 2010

Les màquines per fi entren a l'edifici de la Chartreuse

Ahir van començar les cales arqueològiques al subsòl, que haurien de durar dues setmanes si no s'hi troba res de valor

A mitjan any que ve començaran les obres de l'EOI de Tarragona


Per fi les màquines han entrat a l'edifici de la Chartreuse. La primera actuació que faran seran les cales arqueològiques al vestíbul d'entrada al complex; uns treballs imprescindibles abans que s'iniciï la rehabilitació de l'edifici per convertir-lo en la futura Escola Oficial d'Idiomes de Tarragona. De moment, es faran sis rases per comprovar si s'hi localitzen restes. En el cas que no s'hi trobi res de valor, s'aprofundirà fins a arribar als nivells geològics. La regidora de Patrimoni, Rosa Rossell, va recordar que l'any 1991 ja s'hi van fer prospeccions: “Va sortir sorra de platja amb ceràmica del segle VIII, de l'època dels Calafats, i ara pensem que també hi trobarem sorra, però no cap construcció”.

Sempre que no sorgeixi cap inconvenient, les tasques arqueològiques, adjudicades a David Bea Castaño, duraran prop de dues setmanes. Mentrestant, el període de licitació de l'obra –pressupostada en 7,9 milions d'euros – va arrencar el passat 9 de novembre i és previst que estigui llesta la primavera de l'any vinent, segons va explicar l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. L'inici de la construcció de la nova EOI –té un termini d'execució de 24 mesos– seria “immediatament després”, va subratllar. D'aquesta manera, el centre podria estrenar les noves instal·lacions en l'inici del curs 2013/2014.

Sobren 3.000 m²

Tot el complex de la Chartreuse ocupa una superfície aproximada d'uns 9.000 m², dels quals prop de 6.000 es destinaran a la nova EOI, mentre que els 3.000 restants, de moment, “es dignificaran”, segons va apuntar el batlle, que també va dir que una de les opcions seria instal·lar-hi una llar d'infants. Ara mateix, però, només es tracta d'una idea. En qualsevol cas, va insistir que “quedarà subjecte al que la ciutat necessiti”. El batlle va destacar la millora substancial que ha experimentat la Part Baixa de la ciutat, tot recordant que fa 23 anys que es parla de l'escola d'idiomes, però només el seu equip de govern ha posat fil a l'agulla. Pel que fa al projecte de la nova EOI, preveu enderrocar el celler afegit pels pares cartoixans al costat de les “cent escales” per les dificultats d'aconseguir una bona relació amb l'exterior i amb la resta de l'edificació.

La distribució

Per aquesta zona també s'accedirà a l'edifici i es farà cap a la planta baixa, on hi haurà set aules, dues aules PG, els serveis, la secretaria, la direcció i despatxos. A la primera planta es disposen, a banda i banda del passadís, onze aules, una d'informàtica, dos laboratoris d'idiomes, tres despatxos de professorat i els serveis en contacte amb l'escala. En l'última, sota les encavallades, s'hi ubicaran la biblioteca, que tindrà una zona d'accés a internet i una altra destinada a l'estudi, a la qual es podrà accedir des de diferents punts. A la part central, a l'antiga capella, s'hi instal·larà la sala de professors i, a l'altra banda, al costat del vestíbul de planta, l'escala central i més serveis. D'altra banda, el projecte també inclou el condicionament de l'edifici dels alambins, els tallers i cellers i el pati de la fàbrica de cara a una futura museïtzació. Un dels arquitectes encarregats del projecte, Víctor Seguí, quant al pes, va apuntar que els pilars s'hauran de reforçar, però que l'estat dels forjats de fusta “és immillorable”. Va recordar que “abans aguantava molt més pes, molt més del que hi haurà en el futur.”


LA DATA
2011
Entre el maig i el juny de l'any que ve començaran les obres de rehabilitació de l'edifici, que duraran 2 anys.

Notícia publicada al El Punt

Iniciats els treballs per fer les cates arqueològiques a la Chartreuse

Segons l'Ajuntament les obres de construcció començaran el proper mes de juny

Aquest dimarts han començat els treballs arqueològics a la Chartreuse que són un requisit imprescindible abans de que s'inicii la rehabilitació de l'edifici per convertir-lo en la nova seu de l'Escola Oficial d'Idiomes de Tarragona.

Els treballs consistiran en la delimitació del pati interior de l'antiga fàbrica de licors per determinar si s'hi localitzan restes arqeològiques. Si es troben restes es farà la neteja manual de les mateixes i l'excavació posterior de sondejos puntuals per tal de coneixer l'abast d'aquestes.

Aqueste intervenció ajudarà a establir la realitat arqueològica de l'indret a tenir en compte per la construcció de l'EOI, així com per a futurs projectes.

Aquest mateix dimarts l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros acompanyat, entre d'altres pel candidat socialista Xavier Sabaté, ha visitat la Chartreuse i ha reiterat que Tarragona tindrà la millor escola d'idiomes de Catalunya.

D'altra banda cal recordar que està en marxa la licitació de les obres que estan pressupostades en 7,9 milions d'euros, que avançarà l'Ajuntament i que la Generalitat retornarà en 30 anys.

Segons el consistori les obres de rehabilitació estan previstes que comencin el mes de juny de 2.011 i que finalitzin el setembre de 2.013.

Notícia publicada al diari digital TotTarragona

dimarts, 9 de novembre del 2010

Simplement electoralista o la llum al final del túnel? El temps ho dirà...

Notícia extreta del diari digital TotTarragona (09/11/10)

L'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, i la directora general de Patrimoni de la Generalitat, Immaculada Turu, han signat aquest matí a Barcelona l'escriptura de constitució del dret real de superfície sobre les finques del recinte de l'antiga fàbrica Chartreuse a favor de l'Ajuntament de Tarragona, per fer la seva rehabilitació i posar en funcionament de l'Escola Oficial d'Idiomes de Tarragona.

El conseller d'Ensenyament, Joan Sanahujes, que ha acompanyat l'alcalde en la signatura, ha afirmat: " avui l'Ajuntament assumeix la responsabilitat de l’edifici de la Chartreuse per rehabilitar les finques que han d’acollir l’ EOI, avui també comença la licitació de les obres i, a més, ja podem avançar que el proper 23 de novembre s'iniciaran les cates arqueològiques, ja no hi ha marxa enrere perquè la nova seu de l'EOI sigui una realitat".

Pel que fa al procés de licitació que s'inicia aquest dimarts, el pressupost és de 7,9 milions d'euros i com la xifra és superior als 4,9 milions, s'ha de publicitar a nivell de la Unió Europea en un procés harmonitzat. Per tant, qualsevol empresa d'Europa podrà optar a fer les obres de l'EOI; de les empreses que es presentin se'n preseleccionaran 10 perquè desenvolupin la seva proposta, ja que si s'acceptessin totes es tardaria molt de temps en estudiar-les. Joan Sanahujes ha manifestat "hem escollit el procediment legal més curt i amb més garanties".

L'Ajuntament de Tarragona avançarà els 7,9 milions d’euros i la Generalitat els hi tornarà en 30 anys. "És el mateix model de finançament que ja es va aplicar a la nostra ciutat pel trasllat de la Facultat de Lletres de la URV al campus Centre i que també s'ha seguit a Vila-seca per tirar endavant el Centre d'Alta Resolució o per fer l’Hospital lleuger de Cambrils, d’exemples n’hi ha molts”.
D'altra banda, el 23 de novembre començaran les cates arqueològiques que "preveiem que no siguin molt llargues" i que han estat adjudicades a David Bea Castaño. Posteriorment aquestes tasques seran complementades amb la documentació històrico arqueològica i la delimitació planimètrica del recinte.

El conseller d'Ensenyament, Joan Sanahujes, ha afirmat: " des de l'Ajuntament hem resolt temes que teníem pendents amb la Generalitat des de feia anys: un edifici històric que feia molts anys que no tenia cap ús i una Escola que necessita unes noves instal•lacions".

El febrer de 1991, la Generalitat de Catalunya va adquirir l'edifici de la Chartreuse i el 26 d'octubre del mateix any, l'EOI es va traslladar de l’Instituí Martí Franquès a l’antic col•legi del Caputxins. Durant aquests 20 anys de provisionalitat s’han plantejat fins a sis ubicacions diferents per a l’EOI: a la zona de Joan XXIII, Campus Sescelades, Zona dels Músics, Institut Martí i Franquès, zona d’Els Quatre Garrofers i l’edifici de la Chartreuse. Han estat molts anys de discrepàncies entre l'administració autonòmica i municipal, mentres els alumnes de l'EOI reivindicaven un edifici adequats a les seves necessitats. Finalment, el desembre del 2005, el departament d'Educació de la Generalitat va decidir ubicar l'EOI a l'edifici de la Chartreuse.

Notícia extreta de Tarragona Ràdio (09/11/10)

L’Ajuntament treu a licitació les obres per construir l’Escola Oficial d’Idiomes a la Chartreuse: L'edifici ja és de propietat municipal

L’Ajuntament treu a licitació les obres per construir l’Escola Oficial d’Idiomes a la Chartreuse. El pressupost de sortida és de gairebé 8 milions d’euros i hi optaran empreses de tota la Unió Europea.

Aquest dimarts l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros s’ha reunit a Barcelona amb la directora general de Patrimoni de la Generalitat. La trobada ha servit per signar a favor de l’ajuntament l’escriptura de constitució del dret real de superfície sobre les finques de l’antiga fàbrica de licors.

El 23 d’aquest mes s’iniciaran les cates arqueològiques, una actuació que es preveu que no sigui molt llarga i que serà el pas prèvia a l’inici d’obres.
Pel finançament del projecte se seguirà el mateix model que amb el del trasllat de la Facultat de Lletres. Així, l’ajuntament avançarà els 7 milions 900 mil euros i la Generalitat els hi tornarà en 30 anys.

El regidor d’ensenyament, Joan Sanahujes, ha explicat que amb la signatura es dona solució a dos reivindicacions històriques; un edifici que no tenia cap ús i una escola que necessitava noves instal•lacions.

També és una bona noticia pels veïns de l’entorn de la Chartreuse, que havien denunciat en reiterades ocasions l’estat d’abandó de l’edifici històric. De fet, no fa gaires setmanes que va caure part del sostre d’una de les naus.

Dels projectes que es presentin a licitació se n’escolliran 10 que desenvolupin la seva proposta. Aquest és el procediment més curt i el que ofereix més garanties.

Des de l’Escola Oficial d’idiomes, que es troba en estat precari en un edifici de la Rambla Nova, han declinat fer declaracions.

diumenge, 7 de novembre del 2010

La escalera de emergencia de la EOI no tiene salida

Notícia publicada al Diari de Tarragona (07/11/10)

La Xarxa Social i Sanitària Santa Tecla, propietaria del local, asegura ‘estar buscando una solución’

En este documento hace constar las carencias que le afectan personalmente. Asegura que «siendo usuario de una silla de ruedas eléctrica me encuentro una entrada desde la calle en la que se coloca una rampa de madera de quita y pon. Al ser demasiado empinada se hace muy difícil de subir. Y esto conlleva el peligro de dar un vuelco hacia atrás».

Además, ahí no acaba la cosa: «En el ascensor, los botones están colocados de forma vertical quedando a mucha altura desde la silla de ruedas y por eso necesito la ayuda de algún compañero». Cuando Allué llega a la planta a la que acude a clase, explica que «los pasillos son muy estrechos con la consecuente dificultad a la hora de cruzarse con otra persona».

Además, «el año pasado participé en un simulacro de emergencia y tuve que quedarme en clase ya que es imposible poder evacuarme de allí en una silla de ruedas». Pese a todas estas dificultades, Allué destaca que «todas estas deficiencias se ven minimizadas gracias a la colaboración del personal de la EOI».

Resignación profesional

Ante toda esta situación, Santacreu admite que es muy triste venir a trabajar a un edificio que está así. Todo está hecho un desastre. Han caído hasta trozos de techo y en una clase hay un agujero. Tenemos el problema de la insonorización. Si pasa una ambulancia por la Rambla ya no se oye nada en clase y en invierno hace un frío horrible en las aulas».

También lamenta que «nadie se ponga en contacto con nosotros. La comisión formada en el Consell Escolar por representantes del alumnado y de profesores para reivindicar un edificio digno para la Escola Oficial d’Idiomes de Tarragona ha pedido hablar con un responsable del edificio pero «nadie se ha puesto en contacto con ellos, ni del Departament d’Educació ni del Ayuntamiento».

La directora de la EOI añade que «te sientes muy impotente dando esta mal imagen porque somos nosotros quienes damos la cara». Santacreu pide que «alguien se ponga en contacto con nosotros y nos diga cómo está todo el tema de las obras y del traslado. También qué pasará en enero del 2011 que es cuando se acaba el contrato con los propietarios del edificio, la Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla».

Pese a los interminables retrasos que están sufriendo en cuanto al traslado al edificio de la Chartreuse, Santacreu reclama que «al menos nos solucionen los problemas que tenemos ahora, aquí». Ante esta situación, profesores y alumnos ya hace tiempo que crearon un blog en el que van colgando las noticias relacionadas con este tema.

Hace unas semanas también colgaron de la fachada de la EOI una pancarta con el lema L’Escola encara no és nostra. Han pensado en llevar a cabo movilizaciones pero «es difícil organizarlas porque tendríamos que poner de acuerdo a alumnos y profesores, pero no lo descartamos». Santacreu admite que «la mayoría de profesores asegura que hasta que no estén en el nuevo edificio de la Chartreuse no se creen nada. Nos hemos resignado».

Más información en la edición impresa del Diari de este sábado