dijous, 21 d’octubre del 2010

El Govern cedeix l'edifici de la 'Chartreuse' a Tarragona on s'ubicarà l'EOI més moderna de Catalunya

Notícia publicada al Diari de Tarragona (20 d'octubre de 2010)

Llum verda a la cessió de l'antic edifici de la fàbrica de la 'Chartreuse', pas previ per reconvertir-ho en la nova Escola Oficial d'Idiomes (EOI) de Tarragona. El Govern ha aprovat aquest dimarts la cessió a l'Ajuntament de Tarragona dels drets de superfície de la 'Chartreuse', futura seu de la nova EOI de la ciutat. La finca de la 'Chartreuse', propietat de la Generalitat, serà rehabilitada per part del consistori per acollir l'escola d'diomes. Les obres de rehabilitació tindran un pressupost inicial de 7,9 milions d'euros. El delegat del Govern a Tarragona, Xavier Sabaté, ha destacat que serà l'EOI la més moderna de Catalunya i l'única que s'edificarà en terrenys cedits per la Generalitat.

Sabaté ha afirmat que la cessió dels drets de superfície és un pas més per 'posar solució a una necessitat dels ciutadans de Tarragona' i ha manifestat especialment el seu agraïment als treballadors de l'EOI, que han hagut de treballar en condicions inadequades. A més, el delegat ha explicat que a la vegada es resoldran els problemes de l'edifici abandonat.

Actualment, l'EOI de Tarragona, ubicada en un vell edifici de la Rambla Nova, té matriculats 3.360 alumnes i imparteix estudis d'anglès -el 50% de matriculats ho són d'aquesta llengua-, alemany, àrab, francès, català, català per a no catalanoparlants, espanyol per a estrangers i rus.

El delegat també ha agraït a l'Ajuntament la seva disponibilitat per executar i finançar les obres, uns diners que la Generalitat retornarà amb interessos en un període de 30 anys.

Satisfacció a l'Ajuntament de Tarragona

La notícia s'ha rebut amb molta satisfacció a l'Ajuntament de Tarragona. 'Després de 20 anys d'endarreriments, Tarragona tindrà una EOI adequada a les necessitats dels estudiants i docents i això serà possible per la nova etapa del govern de l'Ajuntament de Tarragona i de la Generalitat que ho hauran fet possible', ha manifestat el conseller d'Ensenyament, Joan Sanahujes. 'La Generalitat ha donat el pas definitiu perquè la nova EOI sigui una realitat', ha reafirmat.

Sanahujes ha assenyalat que el consistori avançarà el cost econòmic que tindran les obres de la futura EOI, pressupostades en 8'6 milions d'euros i que la Generalitat retornarà en 30 anualitats. A banda del finançament que ja està a punt, l'Ajuntament també té aprovat el plec de clàusules per adjudicar les obres.

Sanahujes ha afirmat que 'la licitació de les obres s'iniciarà en el termini de dos mesos aproximadament i el procediment d'adjudicació serà llarg, perquè està harmonitzat amb la Unió Europea, però creiem que les obres podran començar abans del juny de l'any vinent'. El pròxim mes de novembre s'iniciaran les actuacions arqueològiques prèvies a l'inici d'obres.

Història de la 'Chartreuse'

La fàbrica del 'Chartreuse' està situada al centre de Tarragona, a la plaça dels Infants, en l'illa delimitada pels carrers Vapor, Cent escales, Doctor Zamenhof, Castaños i Smith. La seva història es remunta al 1857, quan es va inaugurar l'antiga Fabril Tarraconense, que fabricava tèxtil de filats i teixits de vapor i que va funcionar fins a l'any 1869.

L'any 1882, els pares Cartoixans van comprar la Fabril Tarraconense, ja reconvertida en destil·leria d'alcohol i van fer-hi obres d'ampliació. Posteriorment, un incendi va destruir bona part de les edificacions i els arquitectes Pau Monguió i Josep M. Pujol de Barberà van fer la reconstrucció dels edificis afectats. L'any 1902 els pares Cartoixans van ocupar la fàbrica, que es va anar ampliant en funció de les seves necessitats al llarg del temps.

Edifici de l'Escola Oficial d'Idiomes

Perquè l'antiga Fabril Tarraconense pugui acollir l'EOI cal remodelar el nucli vertical existent (torre del rellotge) per tal de dimensionar l'escala protegida i afegir-hi un ascensor adaptat i construir dos nous nuclis: un a la part central del rengle i l'altre protegit amb ascensor adaptat al final de la zona remodelada (en contacte amb l'exterior), de manera que l'accessibilitat i l'evacuació de les persones estiguin assegurades. El projecte també proposa enderrocar el celler afegit pels pares cartoixans al costat de les 'cent escales' per les dificultats d'aconseguir una bona relació amb l'exterior i amb la resta de l'edificació, així com la visió de les instal·lacions des del carrer Doctor Zamenhof.

S'accedirà a l'edifici per la planta baixa en la part central del rengle passant a un vestíbul interior. L'organització de les plantes baixes i primera és la mateixa, amb un passadís central i espais a banda i banda. A partir del vestíbul, l'escala central i consergeria, cap al sud es disposaran nou aules i cap al nord hi haurà els serveis, la secretaria, la direcció i diversos despatxos de professorat. A la sisena planta hi haurà, a banda i banda del passadís, onze aules més, l'aula d'informàtica, dos laboratoris d'idiomes, tres despatxos de professorat i els serveis en contacte amb l'escala. I a l'última planta, sota les encavallades, s'hi ubicaran la biblioteca, una zona d'estudis amb possibilitats d'accés directe des del carrer (torre del rellotge) i un auditori també amb accés des del carrer (pati posterior).

Finalment, a la part central, a l'antiga capella, s'hi instal·larà la sala de professors. Es construirà un sostre tècnic per tal de facilitar la col·locació de climatitzadors. Fora de l'edifici, es recuperarà el petit edifici de calderes per posar-hi les bombes de calor, el grup electrogen i els climatitzadors. El projecte també inclou el condicionament de l'edifici dels alambins, els tallers i cellers i el pati de la fàbrica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada