dijous, 7 de gener del 2010

Escola Oficial d’Idiomes (EOI): 20 anys en una seu provisional

Publicat a Notícies TGN (4 de gener de 2010)

Són moltes les queixes que rep l’Escola Oficial d’Idiomes de Tarragona sobre l’estat en el que es troba l’edifici, però encara més les promeses de la construcció d’una nova seu que s’ubicarà a la Chartreuse. La revista de la pròpia escola, l’any 2008, concretament al mes d’abril, recull les fotografies i declaracions del Conseller d’Educació, Ernest Maragall, amb motiu del 20è aniversari del centre i en les que assegurava que a principis del 2010 el nou edifici seria una realitat. El cert és que a hores d’ara, l’únic de nou que hi ha a la Chartreuse és un cartell informatiu de més de 6 metres d’alçada que anuncia la voluntat de la Generalitat. El consistori tarragoní, veient el retard de la promesa va anunciar que avançaria els diners de la Generalitat per poder construir l’edifici, però donada la situació econòmica que vivim, no ha aconseguit encara el finançament. Precisament aquests dies l’ajuntament està negociant amb diverses entitats bancàries, negociacions que segons el regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de Tarragona, Pau Pérez, estan molt avançades. A l’espera de que el projecte segueixi endavant, volem amb aquest article transmetre el malestar dels alumnes que estudien, tal i com asseguren ells mateixos, en condicions precàries i fins i tot amb manca de seguretat. La creació del blog ‘Volem un edifici digne, ja’ és una de les clares mostres de la preocupació i intranquil·litat dels alumnes de l’escola que expliquen quines són les mancances bàsiques amb les que es troben a diari i que fan incomprensible el retard d’unes obres tan esperades. Una visita al blog permet conèixer de primera mà aquestes deficiències; una de les majors preocupacions i alhora sorprenents és l’escala d’incendis que arriba tan sols al segon pis, convertint-se en una veritable trampa en el hipotètic cas en que es declarés un incendi. Les esquerdes i humitats estan presents a la majoria d’aules i especialment als banys. Les fotografies que es poden veure al blog mostren un espai poc higiènic, i no pas per la falta de neteja, sinó per les humitats, una vegada més presents a l’edifici. L’ascensor és una de les altres preocupacions dels estudiants. Ens expliquen que gairebé mai funciona, situació que s’agreuja quan es tracta d’una escola en la que hi participen ciutadans de totes les edats, fins i tot gent gran, que es veuen amb la obligació, si volem aprendre un idioma, de pujar cada setmana fins a cinc pisos a peu. Amb tot això, queda clar que els alumnes de l’escola oficial d’idiomes de Tarragona estudien per autèntica vocació.

Aquest edifici és una ruina!

Esquerdes, humitats, una sortida d’emergència que no porta fins al carrer, un ascensor que només funciona a dies…. són algunes de les greus deficiències que planteja l’actual ubicació de l’Escola Oficial d’Idiomes de Tarragona, on actualment hi ha més de 3.000 alumnes matriculats. Els intents de l’Ajuntament d’agilitzar el seu trasllat a l’edifici de l’antiga fàbrica de la Chartreuse no han arribat a bon port encara per la delicada situació econòmica, i la Generalitat, ens responsable de l’equipament, no està per la labor per manca de finançament. Mentrestant, la precària situació de l’immoble afecta el dia a dia de professors i estudiants, que a banda d’haver de fer front a nombroses dificultats per cursar els seus estudis -que per cert no són pas gratuïts- veuen com el centre no compleix els requisits mínims de seguretat exigits en un equipament públic d’aquestes característiques.

Catalunya va començar el curs de 2008 amb un total de 44 escoles oficials d’idiomes. A prop de Tarragona hi ha algunes escoles noves, com la de Valls (2006), la de l’Alt Penedès (2005) o la de Reus (2001). En aquest darrer cas, Reus, va iniciar la seva activitat al 2001 compartint seu amb les aules de l’IES Gaudí, però en només 2 anys es va traslladar a la seva ubicació definitiva, al Passeig de la Mina.Un altre exemple és el de Girona, que després de 10 anys de provisionalitat es va traslladar a la seva seu amb 21 aules aïllades acústicament, amb aire condicionat i equipades totes elles amb ordinadors, canó i connexió a internet i amb una mediateca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada