dimecres, 31 de març del 2010

Els equipaments de la ciutat centren el debat polític del Ple de l’Ajuntament

CiU i PP s’han abstingut en la votació de dues propostes sobre la construcció de l’EOI i en l’aprovació de la despesa plurianual per les obres del Banc d’Espanya

El Ple de l’ajuntament de Tarragona celebrat aquest dilluns, després que divendres s’hagués hagut de suspendre, ha aprovat amb 15 vots a favor (PSC i ERC) i 11 abstencions (CiU i PP) dues propostes referents a la construcció de l’Escola Oficial d’Idiomes que s’ha d’ubicar a la Chartreuse. La primera, que ha generat el debat, ha estat l’aprovació de la documentació presentada per la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat referent a la constitució del dret de superfície, arrendament i especificitats del nou emplaçament. El portaveu de CiU, Joan Aregio, ha explicat que l’abstenció del seu grup venia motivada perquè en els documents no venien especificades les competències de la Generalitat, cosa que l’Alcalde Josep Fèlix Ballesteros li ha retret argumentant que “és obvi” ja que l’Estatut ja contempla aquestes competències. Aregio també ha plantejat que dues clàusules dels documents podrien estar “millor plantejades”, ja que segons interpreta el convergent, “si el dret de superfície s’extingeix pel no compliment dels terminis, la construcció quedaria en mans de la Generalitat sense cap indemnització per l’Ajuntament”. Ballesteros ha qüestionat a l’interventor i secretari sobre la possible il•legalitat dels documents i sobre si existia alguna clàusula lesiva, amb la resposta negativa dels mateixos, deixant clar que les obres de l’EOI no suposarien cap cost pel consistori.
Per la seva part, el portaveu del PP, Alejandro Fernández, que expressava la seva “estupefacció” pel fet que l’Alcalde plantegés preguntes retòriques a l’interventor i el secretari, ha explicat que l’abstenció del seu grup era un vot protesta “estrictament polític” ja que considera que la Generalitat ha venut un “mal negoci per Tarragona” perquè “si critiquen que en 18 anys la Generalitat no es va fer càrrec de construir l’equipament,ara tampoc ho fa, ho hem de fer nosaltres”. El regidor d’Ensenyament, Joan Sanahujes, ha destacat que el tema primordial és que els 2.500 alumnes de l’EOI tindran un equipament “digne” i ha explicat que a partir de l’acte de replanteig el període de construcció serà de 24 mesos, és a dir, més enllà de l’horitzó del 2012. També amb l’abstenció de convergents i populars, el Ple ha aprovat de forma inicial el projecte executiu d’adequació d’edificis per l’EOI a l’antiga fàbrica de licor de la Part Baixa, amb un pressupost de 7,9 m d’€ IVA inclòs. El projecte s’exposarà al públic durant el 30 dies per examinar-lo i presentar al•legacions.

En el transcurs del Plenari, també s’ha aprovat una inversió plurianual (2010-2011) de 10,3 milions d’euros destinats a les obres del Teatre Tarragona i de la caserna de la Guàrdia Urbana que pateixen un notable increment del pressupost inicial, i a la remodelació del Banc d’Espanya. Per unanimitat de tots els grups, les despeses pel Teatre Tarragona -referents a l’escenografia i el mobiliari amb un cost total de 5,5 milions d’euros, distribuïts en 900.000€ enguany i 4,6 Meur, l’any vinent-, i per la comissaria de la policia local -de 3,3 Meur, distribuïts en 700.000€ enguany i 2,6 Meur el 2011-, han tirat endavant, on no hi ha hagut una total entesa ha estat amb la del Banc d’Espanya. Aquí, tant CiU com PP s’han abstingut. Aregio ha explicat que l’abstenció ve condicionada perquè des del seu grup no entenen perquè l’Estat no pot cedir de forma gratuïta l’equipament de la Rambla Nova, ho troba “injust i no igualitari, potser per una manera de negociar que no és prou eficient”. Ballesteros com a resposta, ha retret que durant l’època de govern de CiU a l’Ajuntament es regalés el terreny a la zona de Joan XXIII on actualment es troba la nova caserna de la Guàrdia Civil, sense cap contrapartida, “la gran notícia és que per fi el Banc d’Espanya és de la ciutat amb una operació impecable, amb majúscules”.

Finalment, la liquidació del pressupost municipal de 2009 també ha estat un punt calent de debat sobretot entre Joan Aregio i el tinent d’alcalde d’Hisenda, Pau Pérez. Tot i donar-se compte de l’aprovació de la liquidació per unanimitat, Aregio ha volgut manifestar que aquesta liquidació “és la fotografia que mostra que som més pobres que l’any passat”. El líder convergent ha criticat que el pressupost s’hagi modificat 37 vegades, que s’hagi tancat per primer cop des de l’any 1995 amb dèficit de 6 Meur, que el deute hagi passat de 123 Meur a 167, que es trigui encara 64 dies en pagar als proveïdors i que l’Ajuntament hagi disminuït un 6% els ingressos. Pérez, en to irònic ha respòs Aregio manifestant que esperava que els felicitessin amb una frase com “amb la que cau,quina execució han fet vostès”. Pérez ha posat de manifest que el 45% de l’execució és el més alt en 20 anys i que enguany s’espera arribar al 50%. També ha explicat que el pagament als proveïdors en 64 dies és una mitjana molt bona en relació a d’altres municipis i que els 167 Meur d’endeutament és una xifra assumible que es troba dins els límits legals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada