diumenge, 13 de desembre del 2009

Un projecte encarregat ja fa nou anys



L'equip d'arquitectes Seguí Arquitectura va rebre l'encàrrec de fer el projecte de l'EOI a la Chartreuse a principis del 2000

EL PUNT - 02/12/09 02:00 - Tarragona - M.Cartañà


Fa poc més de 22 anys, és a dir, des de la seva creació el setembre del 1987, que l'Escola Oficial d'Idiomes de Tarragona està pendent de trobar un lloc definitiu on emplaçar-se. Però el projecte que ara es tirarà endavant ja té nou anys d'antiguitat. L'arquitecte Víctor Seguí recorda que va ser l'any 2000 quan va rebre l'encàrrec de reconvertir l'antiga fàbrica de licors, la Fabril Tarraconense, en una escola d'idiomes. A finals d'aquell any ja hi havia un avantprojecte i a principis del 2001, el projecte definitiu, que difereix poc de l'actual i que proposava la reconversió de l'edifici central de la fàbrica en la seu de l'EOI. Han passat més de nou anys i el que llavors requeria una inversió de 400 milions de pessetes (2,4 milions d'euros) ara supera els vuit milions d'euros.

L'arquitecte Víctor Seguí és una de les persones que més coneix tot el periple de l'Escola Oficial d'Idiomes. I és que ja fa nou anys, el 2000, que el Departament d'Educació de la Generalitat, que tenia com a representant a Tarragona Xavier Bages, li va encarregar el projecte per reconvertir la Chartreuse en la seu de l'escola. I de llavors fins ara l'ha hagut de presentar i defensar en diferents ocasions i davant de diferents alcaldes i consellers. L'any 2005 i després de cinc anys al calaix, el projecte –la redacció del qual havia costat 25 milions de les antigues pessetes– va tornar a sortir a la llum, en aquesta ocasió a petició de Josep Maria Pallàs, el qual, fart de les contínues negatives del govern local a trobar un emplaçament definitiu per a l'escola, va veure en uns terrenys del govern català l'única solució per desencallar la construcció de l'escola d'idiomes. I la consellera Marta Cid va anunciar oficialment l'any 2005 en una visita que va fer a Tarragona que la Chartreuse en seria la seu definitiva.

Ara aquest arquitecte, que juntament amb el seu fill formen el despatx Seguí Arquitectura, ja confia que el que durant tants anys s'ha arrossegat de paper en paper es pugui plasmar: «Crec que amb un any i mig difícilment estarà, amb dos sí que ja és suficient», assegura l'arquitecte, que coneix de primera mà l'interior de l'edifici (a la pàgina anterior, imatges d'algunes de les seves visites). Per tirar endavant la proposta d'aquest equip d'arquitectes, que manté intacta la façana de l'antiga fàbrica de licors i adapta tot l'espai amb aules convenientment insonoritzades per poder-hi fer classes, caldrà una inversió de més de 8,6 milions d'euros, lluny dels 2,4 de què es parlava quan es va enllestir l'avantprojecte, cap a principis del 2001. La proposta actual incorpora, més enllà de la reconversió de l'edifici central, el condicionament de tota la plaça –que es planteja com una continuïtat de la plaça dels Infants– i l'obertura d'una part d'entre la fàbrica i l'antic edifici dels alambins, per donar pas directe a les cent escales que enllacen la part baixa de la ciutat amb el centre. El projecte, que hauria de començar a principis d'any, preveu el condicionament de l'edifici dels alambins, que s'havia de destinar a usos culturals, però no s'hi farà cap actuació més a l'interior. També es vol construir un edifici nou, que s'ha projectat tocant al carrer Smith, és a dir, entrant al recinte a mà dreta, el qual s'ha reservat com a espai plurifuncional, del qual podrien fer ús els veïns del barri, amb una sala d'actes i un bar.

Més enllà de les dificultats per trobar finançament, que fan retardar la convocatòria per al concurs de l'obra, hi ha un altre entrebanc: la parcel·la de la Chartreuse es va dividir en trossos durant el segle XX, amb parts que pertanyen a diferents propietaris. La tasca per fer la cessió del dret de superfície a l'Ajuntament també ha allargat el procés.

Més de 7.000 euros de lloguer al mes
La Generalitat pagava, l'any 2002, 7.212 euros en concepte de lloguer de l'immoble que ocupa l'escola i, d'aleshores ençà, quan ja es tenia a la mà el projecte per fer l'EOI a la Chartreuse, s'hi han gastat més de 670.000 euros, a banda de les inversions que s'han fet per cobrir els dèficits de l'immoble. Això, en vuit anys, però a la Rambla l'EOI hi és des del 1992 i la mitjana del cost mensual és d'un milió de les antigues pessetes. L'antiga Fabril Tarraconense reconvertirà els més de 3.200 m² útils per a la formació en idiomes. A banda d'aquest edifici, el pressupost de l'actuació inclou l'immoble que s'aixecarà de nou, de 900 m², que serà per a espais polivalents i bar. I es condicionaran els 1.971 m² de l'edifici dels alambins per a usos culturals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada